Secretul ca sa faci un humus bun este sa exersezi. O sa-ti iasa si din prima, dar pe masura ce il tot prepari, vei vedea ca va fi din ce in ce mai bun. Asta fiindca nu-ti va mai fi atat de teama sa improvizezi si sa urmezi, mai degraba, gustul, decat reteta!

Cel mai bun humus se face cu tahini!

Pentru un humus de baza ai nevoie de doua ingrediente principale: naut si tahini sau pasta de susan. Multe retete de humus se fac si fara tahini, insa, daca nu-l folosesti, e posibil ca humusul sa aiba un gust prea puternic de naut. Eu prefer intotdeauna sa adaug pasta de susan la humus fiindca ii schimba gustul total – il “indulceste” si il face mai apropiat de gustul humusului de la restaurantele turcesti.

Cat despre naut, cel mai la indemana este sa cumperi naut la conserva, care este deja prefiert. Poti face humus si cu naut uscat, dar pentru asta trebuie sa tii boabele la inmuiat cel putin opt ore si dupa aceea sa le mai fierbi inca jumatate de ora – o ora. De asemenea, nautul trebuie curatat de invelisul extern pentru ca humusul sa fie cat mai fin.

Restul ingredientelor din humus sunt ca sa ii dea gust: usturoi, chimion (optional), zeama de lamaie, ulei de masline. Aici poti sa improvizezi. Daca n-ai mai facut humus pana acum, tine-te de reteta, dar gusta humusul des si nu-ti fie teama sa adaugi ce simti ca lipseste.

Ingredients

  • 200g de naut la conserva
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • 100ml de tahini (pasta de susan)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de paprika
  • sare

Methods

  • Scurge lichidul din conserva intr-o cana – vei avea nevoie de cateva linguri ca sa diluezi humusul.
  • Pune in blender nautul, sucul de lamaie, usturoiul, chimionul, un praf de sare, tahini si doua-trei linguri de lichid de la nautul din conserva (poti pune si apa). Pulseaza unu-doua minute pana obtii o pasta fina si cremoasa.
  • Cel mai important este sa gusti humusul pe masura ce il prepari. Mai adauga lamaie si sare daca e nevoie. Si chiar usturoi. Daca ti se pare ca humsul este prea dens, mai poti picura si putina apa. Cand ai ajuns la un humus cat mai aproape de gustul tau, opreste blenderul si pune humusul intr-un bol. Stropeste-l cu ulei de masline si presara deasupra paprika.
  • Serveste humusul cu lipie integrala, cu crackersi sau chiar si cu legume ca telina verde, ardei gras, castravete.

Nutrition

  • Calories 177kcal
  • Carbs 15g
  • Fat 9g