Salata tabouleh

Ca sa faci salata tabouleh ai nevoie de muuult patrunjel, acesta fiind ingredientul principal al preparatului. Practic, mananci o salata numai din patrunjel, „asezonata”, cu rosii si castraveti, si nu invers. Iar acesta este un lucru minunat! Daca iti inchipui ca nu poti sa mananci atata patrunjel deodata, fa o proba! Vei descoperi o salata absolut delicioasa si foarte sanatoasa!

Patrunjelul este o doza concentrata de antioxidanti, printre care luteina, un flavonoid care elimina efectele radicalilor liberi. Impreuna cu luteina, vitamina C, prezenta din abundenta in patrunjel, are efect anti-inflamator. Si mai mult decat atat, patrunjelul contine si un compus organic (miristicina) prezent in uleiul esential de patrunjel, care nu ca doar inhiba formarea tumorilor, dar poate activa si o enzima care lupta cu oxidarea moleculara.

Humus de casa

Secretul ca sa faci un humus bun este sa exersezi. O sa-ti iasa si din prima, dar pe masura ce il tot prepari, vei vedea ca va fi din ce in ce mai bun. Asta fiindca nu-ti va mai fi atat de teama sa improvizezi si sa urmezi, mai degraba, gustul, decat reteta!

Cel mai bun humus se face cu tahini!

Pentru un humus de baza ai nevoie de doua ingrediente principale: naut si tahini sau pasta de susan. Multe retete de humus se fac si fara tahini, insa, daca nu-l folosesti, e posibil ca humusul sa aiba un gust prea puternic de naut. Eu prefer intotdeauna sa adaug pasta de susan la humus fiindca ii schimba gustul total – il “indulceste” si il face mai apropiat de gustul humusului de la restaurantele turcesti.

Cat despre naut, cel mai la indemana este sa cumperi naut la conserva, care este deja prefiert. Poti face humus si cu naut uscat, dar pentru asta trebuie sa tii boabele la inmuiat cel putin opt ore si dupa aceea sa le mai fierbi inca jumatate de ora – o ora. De asemenea, nautul trebuie curatat de invelisul extern pentru ca humusul sa fie cat mai fin.

Restul ingredientelor din humus sunt ca sa ii dea gust: usturoi, chimion (optional), zeama de lamaie, ulei de masline. Aici poti sa improvizezi. Daca n-ai mai facut humus pana acum, tine-te de reteta, dar gusta humusul des si nu-ti fie teama sa adaugi ce simti ca lipseste.